Contact
1000 tekens over
Geen gebeurtenissen gevonden
loader

Yoga

Leraren Yoga

 
Op dit moment is er geen yogales beschikbaar.
 
 

Aikido

Aikido

 
Ki is de energie die je kunt ervaren, do is de weg die je kunt bewandelen. Volg hem onbaatzuchtig en je kunt je vrij bewegen.
 
 
Aikido wordt bij JVO Didam gegeven door Ralf Schouten.

Karate

Karate


Ten zuiden van Japan ligt het kleine eiland Okinawa, dat in de zestiende eeuw veroverd werd door China. De Chinezen verboden alle wapens, waardoor de bewoners van het eiland geen mogelijkheid meer hadden zich te beschermen tegen rovers of hebzuchtige Chinese soldaten. Voor hun eigen veiligheid begonnen de eilandbewoners Kempo te bestuderen (een Chinese bokssport). In deze tijd pasten zij vele technieken aan, door eerder geleerde Japanse vechtprincipes erin op te nemen.

Ongeveer honderd jaar later werd het eiland ingenomen door Japan. Het verbod op wapens werd in stand gehouden. Ook werd het verboden Martial Arts te beoefenen. De bewoners gingen echter in het geheim door met de studie van de vechtkunst. Drie regio's ontwikkelden hun eigen stijl, 'te' genoemd naar het Japanse woord voor 'hand'. In deze periode ontwikkelde zich de enorme breekkracht van de beoefenaars van deze vechtkunst. Krachtige slagen en trappen werden ontwikkeld om door het bamboe pantser van de Japanse troepen op Okinawa te kunnen komen. Toen het verbod op Martial Arts werd afgeschaft, werd de stijl Karate genoemd. 'Kara' betekende oorspronkelijk 'Chinees'. In 1937 werd vanwege de oorlog met China de betekenis echter gewijzigd en las men het in het Japans als 'lege hand'. Ten tijde van de ontwikkeling van Judo werd Karate ook in Japan gemoderniseerd en gestandaardiseerd. Jigoro Kano, de bedenker van Judo, heeft hierop veel invloed gehad, waardoor de pakken en het bandensysteem erg lijken op het Judo.

Karate staat het meest bekend om zijn krachtige schoppen en stoten. Het draaien van de heupen en het opbouwen van spanning in het lichaam tijdens het stoten genereren deze kracht. Naast deze 'harde' technieken, maakt Karate ook gebruik van grepen, worpen en controletechnieken.

 

Bij JVO geeft Yuri Römer les in Karate.

Yoseikan

Yoseikan

 
Yoseikan en Jiu-jitsu zijn verwante technieken.
 
Yoseikan Jujutsu wordt bij JVO Didam gegeven door Ralf Schouten.

Judo

Judo

 

Judo is een sport voor iedereen: voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. In Nederland is Judo veruit de populairste Martial Art. Duizenden judoka's beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport en daarnaast is Judo ook een Olympische wedstrijdsport, met Nederland als een van de meest succesvolle landen van de wereld. Judo is een van oorsprong Japanse vechtsport die rond 1882 is ontworpen door Jigoro Kano en 'zachte weg' betekent. Judo is ontwikkeld uit het oudere Jiu-Jitsu. Kano vond het Jiu-Jitsu te hard en zocht ernaar een zachtere sport te ontwikkelen. Het Judo was volgens Kano veiliger om te beoefenen en dus prettiger om te trainen en leuker om naar te kijken. In het Jiu-Jitsu gaat het erom je tegenstander(s) te verslaan. Zelfs zo, dat ze niet meer kunnen opstaan. Judo is meer een spel, een manier om iemand te werpen of onder controle te houden op de grond, zonder direct iemand te moeten blesseren. Kano bedacht dat als je dit spel vaak en lang genoeg zou spelen, je er tenslotte een sympathieker mens door zou kunnen worden met een gezonder lichaam. Hij beschouwde Judo niet als zomaar een sport, maar vooral als een opvoedkundige methode.

 

Zijn filosofie wordt gekenmerkt door twee begrippen:

  • Seiryoku Zenyo (maximale effectiviteit met minimale inzet): wat een persoon doet, moet met optimale inzet van geestelijke en lichamelijke energie gebeuren. In het Judo leert men de kracht van de tegenstander te gebruiken om hem ten val te brengen. In het leven is dit het principe van de juiste dingen doen op het juiste moment.
  • Jita Kyoei (wederzijds profijt en welbevinden): de spelers dienen respect te hebben voor zichzelf en voor anderen.
  •  
  • Bij het beoefenen van het Judo leren ze samen te werken om zich de vaardigheden eigen te maken. Zonder tegenstander om mee te judoën kan men de sport immers niet leren; men werpt zelf en wordt op zijn beurt geworpen. Deze opvatting van samenwerkend leren is ook in andere gebieden van het leven geldig. Om deze reden werd Jiu-Jitsu Judo, om te benadrukken dat het niet slechts ging om de technieken, maar om een hele manier van leven. Judoka's dragen een witte katoenen broek (zubon) en een jas (kimono) die door een band (obi) bijeen wordt gehouden. Het geheel noemt men een judogi. Meisjes dragen een wit shirt onder de kimono. De kleur van de band geeft de graad van gevorderdheid in het judo aan: een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen.
  •  
  • Bij JVO geeft Marvin de la Croes en Peter Ankersmit judo.
  •  

Onze sponsoren

de-wrange.pngKaak-Nederland.pngelver.pngfletcher-hotels.pngzwembad-den-helder-doesburg.pngrabobank.pnggemeente-doetinchem.pngoude-ijsselstreek.pnglamedia.pngbouwstad.jpguw-bedrijf.png